HTML

ayurveda

Az élet tudománya

Friss topikok

Címkék

Archívum

Négy égtáj, négy stílus

2011.10.19. 12:28 dragan

Kochi megdöbbentő hely. Ez volt az ország első kikötője, már az ókorban is kereskedtek a fűszerrel, idejártak a portugálok, spanyolok, hollandok később az angolok is innen látták az országukat. És van itt egy hatvanezres stadion, gigantikus méretekkel. Természetesen a krikett miatt telik meg, de a városban lakó kiváló idegenvezető, Sony úgy tudja, jönnek ide a futball miatt két vagy háromszáz kilométerről is. Ezeket a távokat kéretik nem az otthoni tempóban érteni, hat vagy hét órás útról beszélünk, ami a még oly futballbarát magyaroktól is nagyon szép teljesítmény. Pláne itt a nem futballőrült Indiában, ahol a futball maximum szükséges rossz.

Indiának amúgy mindössze kilenc olimpiai aranyérme van, a gyeplabdázók nyolc első helye mellett egy lövészetben. Ha viszont India komolyan veszi a sportot, nagy robbanás előtt állhat, mert az emberanyag itt is megvan, mint Kínában, a szakértelmet is kezdik becsábítani, elég csak az olimpiai ezüstérmes Csák Józsefet említeni, aki a dzsúdósokat készíti fel. Korábban pedig Szucsák László volt a sportlövőknél.

De vissza Kochira. A régi kikötő és környékének épületei pompásak, ha Észak felé fordultam, mintha Portugáliában lettem volna, ha Keletre, akkor Angliában, ha Délre Izraelben, mert arra van a zsidó negyed. Egy igazi kozmopolita hely, pazar szállodákkal, szinte valamennyi régi épület szálloda lett.

Már önmagában a portán érdemes azt kipróbálni, hogyan legyeztek a hatalmas vitorlákkal. Ez ugye a légkondi elődje, nyilván négyen-öten ezzel foglalkoztak jó száz éve.

Most már nem emberi erő hajtja, de a múltra nagyon figyelnek. Annak az embernek csupa kaland lehet az élete, aki a hálóval bekerített reggelizőnél őrködik, nehogy megtalálják a szemtelen hollók az egyetlen bejáratot és lepusztítsák a maradékot az asztalról. Ezek a szállodák nem tudatosan gyúrnak arra, hogy visszaidézzék a múltat, egyszerűen az időt itt baleset érte, a munkakörök pedig örök szilánkként itt maradtak.

Itt vannak amúgy azok a több százéves kínai halászhajók, amelyek az egész kikötő és város emblémái a fotókon. A használói aztán nem lopják a napot - nagyon korán keltek -, de nagyon keveset fogtak.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ayurvedainside.blog.hu/api/trackback/id/tr403302746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Heinz-Günther 2011.10.19. 14:25:13

engem hollók helyett egy kecske követett a kikötöben egy órán át; arra várt hogy eldobjam a kókuszhéjdarabokat amint kirágtam a belét...

diktatorikus kleptokrácia 2011.10.19. 14:35:11

ha ez volt a bemelegítés, akkor várom a folytatást

Sledger · http://krikett.blog.hu/ 2011.10.19. 16:44:14

Annyi kiegészítés a sportos bekezdéshez jár, hogy az indiai gyeplabda legnagyobb válságát éli. Klisé: akkorát, mint a magyar futball. Utoljára 1980-ban nyertek olimpiát, és abban angy szerepe volt a nyugati világ bojkottjának. Négy éve pedig ki sem jutottak. Gyeplabda fellegvára Indiában Punjab és Coorg (a Keralával szomszédos Karnataka egy kis szeglete) Egyébként nagyon sok tehetségük van pl. fallabdában és tollaslabdában. Ha levesszük az ötkarikás szemellenzőt, akkor nem mehetünk el a tény mellett, hogy India a krikett regnáló világbajnoka (ODI krikett), és a világ legerősebb franchise rendszerű krikettbajnokságának ad otthon. Az indiai premier liga olyan krikettben, mint az NBA kosárlabdában. Arra a 6 hétre a játékosok fizetései az amerikai major sportágakban is versenyképesek lennének.

Kerala pedig jobb hely, mint Goa :)

123456789123456789 2011.10.19. 17:22:04

semmitmondó cikk egy kis zsidózással,gratulálok,ez való a neofasiszta index címlapra

énszerintem 2011.10.20. 13:42:38

@Sledger: Osztom, Kerala jobb hely mint Goa, nem is kicsit. Termeszetesen Goa is fantasztikus! :)

jozicsenko 2011.10.22. 10:13:31

@123456789123456789: talán nézd vissza a többi bejegyzését az írónak, mielött felcsapsz hülyének...

hogy a zsidónegyed szótól meg fasisztázol, hjajjj...
süti beállítások módosítása